Wie is bang voor Wilhelm Reich en orgon energie

Wilhelm Reich was een arts-wetenschapper wiens onderzoek naar energie in menselijke emoties leidde tot zijn ontdekking van een voorheen onbekende energie, die hij orgon-energie noemde. Reich vond deze energie (enigszins vergelijkbaar met het Chinese concept van chi) in alle levende materie en in de kosmos. Het is een levensenergie.

 

Censuur

In 1954 gaf de Amerikaanse Federal Food and Drug Administration Reich het bevel om te stoppen met het gebruik van orgone-therapie om mensen te genezen. Reich negeerde hun autoriteit als niet-wetenschapper te erkennen en weigerde om zijn onderzoek te stoppen. Hij werd veroordeeld voor minachting van de rechtbank en opgesloten in de gevangenis van Lewisburg, waar hij op 3 november 1957 stierf. De FBI deed een inval in zijn kantoren. Zes ton (ca. zesduizend kilogram) van zijn boeken, tijdschriften en essays werden op 23 augustus 1956 verbrand in de gemeentelijke afvalverbrandingsinstallatie Gansevoort op 25th Street, New York’s lower east side. Het verbrande materiaal omvatte ook werk dat alleen maar verbannen was, inclusief 12.189 kopieën van het Orgone Energy Bulletin, 6.261 kopieën van het International Journal of Sex Economy and Orgone Research, 2.900 kopieën van Emotional Plague Versus Orgone Biophysics, 2.976 kopieën van Annals of the Orgone Institute, en gebonden kopieën van meerdere van zijn boeken, inclusief The Sexual Revolution, Character Analysis, en The Mass Psychology of Fascism. Dit is een van de grootste daden van censuur in de moderne geschiedenis van de Verenigde Staten genoemd.

 

Documentaire: Man’s Right to Know (0:30 min.)

Een krachtige documentaire uit 2002 van filmmaker Kevin Heinchey, Man’s Right to Know, bevat zeldzame archieffilms en nog nooit eerder vertoonde foto’s. Gemaakt in samenwerking met Mary Higgins, directeur van het Wilhelm Reich Infant Trust en het Wilhelm Reich Museum. Het is een uitstekende kennismaking met het leven en werk van deze moedige arts-wetenschapper. De film geeft zowel een duidelijk beeld van Reichs wetenschap, als een ontroerend portret van de man. Aanrader!

Fysicus Fritjof Capra beschreef Reich als “een pionier van de paradigmaverschuiving. Hij had briljante ideeën, een kosmisch perspectief en een holistisch en dynamisch wereldbeeld, dat de wetenschap van zijn tijd verre overtrof en niet werd gewaardeerd door zijn tijdgenoten.”

 

 

Documentaire: Who is Afraid of Wilhem Reich (1:35 min.)

Een Duitstalige documentaire met Engelse ondertiteling uit 2009 van Antonin Svoboda, gemaakt in coproductie met de Oostenrijkse TV. (1:35 min.)

 

Speelfilm: The Strange Case of Wilhelm Reich (100 min.)

Deze Engelstalige speelfilm uit 2012 over Wilhelm Reich heeft als oorspronkelijke titel: Der Fall Wilhelm Reich. Geregisseerd door Antonin Svoboda, met Klaus Maria Brandauer, Julia Jentsch en Kenny Doughty.